Motif entry arini nak letak resepi je,kesian adik aku kat johor yang tengah ngidam nak makan laksa yang macam aku buat,tapi apekan daya...tangan tak sampai *sob*sob :( katanya da banyak tempat dia makan,tapi still xmenepati cita rasa..sian baby kat dalam..so..ini je cara aku boleh buat..huhu
So Iqa..ni dia..simple je..good luck :)
BAHAN-BAHAN :
Untuk kuah nya (ini bajet 5-6 orang makan,1 kg ikan), kita perlukan :
1) Ikan Selayang (atau dikenali sbgai ikan sardin) -1kg
2)Cili kering (disebabkan aku terlebih rajin,aku guna cili giling babas ni je..dalam 3-4 sudu besar.ikot cita rasa nak pedas letak la banyak)
3)bawang besar 1 biji
4)bawang merah 4 biji
5)bawang putih 1 ulas (aku pun xsure funtion bawang putih ni ape,mak aku ckp xpayah letak..tapi aku taram je..setiap kali bawak gi opis memang orang opis menggila laa..dari lumut sampai laa ke johor..meletopp..haha)
6)belacan sket (dalam 1cm) tapi selalunya aku tak letak..sebab kat opis ramai orang yang kena jaga sensitiviti diorang..hahaha..ramai yang tak makan belacan..so..suka hati..tak nak letak xpe...nak letak lagi sedappp.
7)asam keping
8)bunga kantan & daun kesum
9)dan of cosss laksa (ataupun aku suka gune kueh tiew kecik)
Ikan Selayang (atau dikenali sbgai ikan sardin)
Cili kering/cili giling
bawang besar, bawang merah & bawang putih
asam keping
daun kesum & bunga kantan
laksa
CARA-CARA NYA :
1)Siang ikan tu,pastu rebus letak garam dgn asam keping sikit
2)dah siap rebus,perisikan ikan tu - tulang jangan dibuang yaaa
3)blend kan semua jenis bawang + cili kering/cili giling tadi
4)masakkan bahan-bahan yang di blend tadi
5)make sure bahan ni dimasak sampai diyakini cili dan bawang tu betul2 masak..baru lah tak sakit perut makan esok luse..haha..sampai kering pun tak pe..
6)masukkan isi ikan yang telah diblend
7)masukkan air tulang ikan yang telah diblend
8)masukkan daun kesum,bunga kantan dan asam keping
9)masukkan garam dan ajinomoto (penambah perasa korang..terpulang..tapi selalunya ajinomoto la.hihi)
10)biarkan kuah tu mengelegak dan membuak-buak
11)akhir skali dah puas ati tengok dia menggelegak,boleh laa tutup api
12)buh la laksa dan hiasan-hiasannya...dan...tarraaaaaa..ready untuk dimakan.
1)Siang ikan tu,pastu rebus letak garam dgn asam keping sikit
2)dah siap rebus,perisikan ikan tu - tulang jangan dibuang yaaa
3)blend kan semua jenis bawang + cili kering/cili giling tadi
4)masakkan bahan-bahan yang di blend tadi
5)make sure bahan ni dimasak sampai diyakini cili dan bawang tu betul2 masak..baru lah tak sakit perut makan esok luse..haha..sampai kering pun tak pe..
6)masukkan isi ikan yang telah diblend
7)masukkan air tulang ikan yang telah diblend
8)masukkan daun kesum,bunga kantan dan asam keping
9)masukkan garam dan ajinomoto (penambah perasa korang..terpulang..tapi selalunya ajinomoto la.hihi)
10)biarkan kuah tu mengelegak dan membuak-buak
11)akhir skali dah puas ati tengok dia menggelegak,boleh laa tutup api
12)buh la laksa dan hiasan-hiasannya...dan...tarraaaaaa..ready untuk dimakan.
ikan yang ready untuk direbus
isi ikan yang akan di blend
tulang yang akan di blend jugak nanti
hasil blend semua jenis bawang dan cili tadi-ditumis (tumis letak minyak rasenya,tapi ni tak payah letak minyak ok) masa masak bawang dgn cili ni pun korang dah boleh bau macam laksa tau..ingat lagi housemate aku masa kat lumut dulu..siap tanya aku ape aku letak dalam ni..sebab dah bau laksa..bila aku cakap bawang,cili dengan belacan je tak caye..haha
bila dah sure cili dan bawang tu masak..boleh campurkan isi ikan yang dah diblend.aku punya sampai kering dah cili+bawang tu..xkesah,cuma jangan sampa hangit sudah
air hasil tulang ikan yang diblend..kalau air rebusan ikan ada lagi..boleh masukkan jugak. bleh tengok,kalau agak2 pekat sangat tambah la air sket..kalau suka pekat..then ok la..
dah masukkan semua air-air tadi...boleh masukkan daun kesum,bunga kantan,asam keping,garam dan ajinomoto. biarkan dia membuak-buak dalam tu
sekarang dah boleh tutup api
14042015
Main Library,University Malaya
1 comment:
Tq shre rsepi.. sy buat jd.
Post a Comment